Ali Rustam says Haram to touch pigs

ali-rustam-says-haram-to-touch-pigs

“Biar apa sekalipun, babi adalah binatang yang dikategorikan sebagai najis berat (mughallazah) kepada orang Islam dan ia haram bagi orang Islam untuk menyentuh apalagi untuk memakannya.” – quoted from http://mohdalirustam.blogspot.com/2008/04/kandang-babi-hadiah-kepada-pengundi.html

saifulislam once wrote that:

Apabila Allah SWT menyatakan tentang pengharaman babi di dalam surah al-Maidah ayat 3, ia telah diperincikan oleh majoriti ahli tafsir bahawa pengharaman yang dimaksudkan itu ialah haram memakannya (dengan beberapa perincian tentang hukum tulang dan lemak, hukum menggunakan kulitnya dan sebagainya).

Tetapi tidak ada sebarang kenyataan dari nas al-Quran dan al-Hadith berkenaan dengan hukum haram pada memegang dan menyentuh babi, khususnya jika sentuhan itu ada keperluan atau maslahah yang jelas. Antara maslahah yang ada ialah apa yang telah diterangkan oleh doktor berkenaan.

saifulislamcom-harus-sentuh-babi

A good comment from one of the readers:

comment-to-ali-rustam-says

Assalamualaikum,

Nampaknya ramai yang tak faham ngan isu babi ni. Sama ada yg menyokong tindakan kerajaan selangor mahupun yang membantahnya.

Dalam Islam, sememangnya babi adalah haiwan yang haram disentuh dan dimakan. Ingat! TIDAK BOLEH DISENTUH & DIMAKAN!! … bukannya tidak membenarkan pembinaan ternakan babi! Sy tak pernah dengar pun mana2 fatwa atau sabda Rasulullah yg mengatakan kita tdk blh sama sekali terlibat dgn pengusahaan itu walaupun secara tak langsung. Yg sy tahu, kita mmg tak boleh terlibat langsung dgn urusan penjualan ARAK!
Apa yg dibuat di selangor, kerajaannya hanya membenarkan pengusahaan itu atas niat utk kemaslahatan rakyat bukan beragama Islam. Kita pula, sebagai penganut Islam mesti paham yg rasulullah tak pernah suruh kita bunuh babi atau menghapuskannya terus dari muka bumi nih. Silap2 haribulan, lebih ramai babi yg masuk syurga (syurga haiwan) daripada kita sendiri! Sy jg tak pernah dgr, kita akan dpt PAHALA kalau menghapuskan babi nih. Mlh kita akan tetap dapat PAHALA kalau kita mempelajari tentang babi ini (jd pelajar veterina mcm kes yg pernah heboh dlm internet dulu tu). Yg penting, kita bukannya menunjuk-nunjukkan yg kita BANGGA sentuh babi tu!! …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: